Gratis verzending bij bestellingen boven de €50 - Voor 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden

De safety razor, een groene manier van scheren

 

Veel van ons zijn er waarschijnlijk ooit mee begonnen; de plastic scheercassettes van de drogist. Maar inmiddels is er een tegenbeweging die overgestapt is op het ouderwetse scheermesje in een modern jasje; de safety razor. 

Een groenere manier van scheren

Er zijn veel milieuvoordelen aan scheren met een safety razor. Zo wordt een safety razor gemaakt van roestvrij staal en gaat daardoor een leven lang mee. 

Dat is iets andere koek dan standaard scheermesjes, die vaak niet zo lang mee gaan en om de zoveel tijd in zijn geheel vervangen moeten worden. Plastic scheermesjes kunnen ook bijna niet gerecycled worden. De mesjes van plastic zijn vaak duur in aanschaf en hetzelfde geldt voor de houder.

Bij de safety razor koop je één keer de volledige safety razor en daarna alleen de losse mesjes die je kan vervangen. Het advies is om die om de vijf tot tien scheerbeurten te vervangen (afhankelijk van hoeveel en vaak je scheert). Bovendien kun je de losse mesjes volledig recyclen. Met de safety razor zelf kan je in principe een leven lang doen. Dus zeker een groenere keus dan de plastic varianten bij de drogist.

De voordelen van een safety razor

Een groot verschil tussen cartridge scheermesjes en de safety razor is dat standaard scheermesjes de haartjes vaak kapot trekken in plaats van afsnijden. Daardoor kan je rode bultjes en een geïrriteerde huid krijgen. Met een safety razor worden de haartjes afgesneden en hierdoor zal je ervaren dat er minder irritaties onstaan. De meeste producenten van safety razors geven als advies om met de haarrichting  mee te scheren voor het beste resultaat.

Dit advies klinkt misschien gek, om met de haarrichting mee te scheren, maar op deze manier zou het mesje de haartjes extra goed kunnen afsnijden en zal je nog minder huid irritaties ervaren. Zeker het proberen waard dus!

Hoe zet je hem in elkaar?

Als je de safety razor uit de verpakking haalt moet je hem eerst ‘in elkaar zetten’. Dat klinkt een beetje eng maar betekent niks anders dan dat je het mesje in je houder moet plaatsen. Door de kop los te draaien, komt hij los van de houder. Zo kun je het mesje er in leggen, hem weer vast draaien en je bent klaar voor je nieuwe scheerbeurt.

Let’s get started!

Scheren met een safety razor is anders dan met de meeste standaard scheermesjes en daarom is het goed om er de eerste paar keer even de tijd voor het scheren te nemen. Safety razors zijn namelijk scherper dan de mesjes die je misschien gewend bent.

Veel mensen vinden het een eng idee om te scheren met een safety razor, maar we kunnen je geruststellen: Het valt echt enorm mee. Een safety razor wordt niet voor niets een "safety" razor benoemd, hij is zo ontworden dat er geen gevaarlijke taferelen kunnen ontstaan (naast de kleine wondjes die je normaal misschien ook zou hebben).

We raden aan om de eerste keer niet niet onder de douche te scheren maar een krukje erbij te pakken, en een emmer met warm water en een washand of spons. Zo kun je even rustig zitten en uitproberen welke houding van het mes je goed bevalt en zo bespaar je ook nog eens een hoop water, twee vliegen in één klap. 

Als je gaat beginnen met scheren is het belangrijk dat je het mes rustig over je benen laat glijden. Zet geen druk maar laat het mes zijn werk doen. Hou het mes in een hoek van 30° graden en haal hem over je natte benen. Laat het mes rustig over je benen glijden zodat er weinig wrijving ontstaat.

Voor een extra fijne ervaring en glad resultaat kun je er voor kiezen om je benen te scrubben voor je gaat scheren en tijdens je scheerbeurt speciale scheerzeep te gebruiken. Met een scheerkwast is de scheerzeep nog simpeler om aan te brengen. Hiermee krijg je een heerlijk schuim dat je gemakkelijk uitsmeert op je benen en zo een glad resultaat krijgt. Bovendien is een blok natuurlijke scheerzeep beter voor je huid en het milieu. Zo bevat het geen toegevoegde ingrediënten en is het veel milder voor je huid. Na afloop is het lekker om je even in te smeren met een verzorgende olie of butter zodat je huid goed gevoed na dit ritueel. 

Recyclen 

Als het losse mesje na een aantal keer gebruiken bot is geworden kan je hem gewoon recyclen. Je kan de mesjes opsparen in een potje en inleveren bij een scheidingsstation bij jou in de buurt. Mocht er niet zo’n punt bij jou in de buurt zitten, dan kunnen ze ook bij het restafval.  Doe ze dan wel even in een papiertje; wel zo veilig voor de mensen die het afval moeten verwerken.

Conclusie: Beter voor het milieu omdat je er maar één hoeft te kopen, recyclebare mesjes en een gladder scheerresultaat; genoeg redenen om over te stappen naar dit duurzame alternatief voor de plastic varianten die je bij de drogist kan krijgen.

Mocht je een safety razor willen proberen dan hebben we verschillende kleuren en varianten in de webshop, net als scheerzeep en scheerkwasten. Stuur ons gerust een berichtje als je nog vragen hebt over de safety razors.

Op naar een gladde zomer!

 

1 reactie

  • Hebben jullie zeep van Botma en van Bennekom in huis?

    Gerard

Laat een reactie achter

Naam .
.
Bericht .

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd